S pomarančo, korenčkom in jabolkom nad prehlad!

1120

Prihajajo hladni dnevi, ko je potrebno še bolj paziti na svoje zdravje. Mimogrede kje “poberemo” prehlad, ki se, če ga ne vzamemo zares, lahko razvije v daljše bolezensko stanje. To pa nam prinaša številne težave, ne le slabo počutje, ampak tudi odsotnost z dela in drugih obveznosti. Ne nazadnje pa nam onemogoča tudi prijetno družabno življenje. In kako se lotiti preventivnih ukrepov? S pametnim, zdravim smoothijem!

Ena od pogostih težav prehlada je zamašen nosi, ki pa ni ravno nedolžen pojav. Kaže lahko na resne probleme s sinusi, vpliva na kakovost spanca in posledično tudi na presnovo, lahko povzroča glavobole in vrtoglavice. Takrat, ko bi se moralo telo odpočiti, se bori s premajhnim dotokom zraka, kar lahko povzroči vrsto težav: od povišanega pritiska do povišanega sladkorja v krvi.

Klasičen akutni sinusitis je vnetje sinusov in je pogostejši pri ljudeh s senenim nahodom. Morda niste vedeli, vendar mlečni izdelki v večernih urah zmanjšujejo delovanje nekaterih čutil, ker pa povzročajo nastajanje sluznice, se to lahko pozna tudi v obliki zamašenega nosu. Poskusite danes zvečer ne jesti nič mlečnega, pa boste hitro ugotovili, če je to problem. Nasvet, kako se znebiti zamašenega nosu, je tudi, da pred spanjem popijete kozarec slane vode. V kozarcu vode raztopite žličko morske soli (obvezno mora biti morska sol, ki ima veliko drugih primesi).
Ker pitje slane vode ni najbolj prijetno, smo pobrskali za prijetnejšim napitkom, ki bo lahko ne le olajšalo vaše težave, ampak se boste z njim lahko tudi posladkali.

Sestavine:

  • 2 pomaranči
  • 2 korenčka
  • 1 zeleno jabolko
  • 1 žlička ingverja (po želji)

 Priprava:

Vse sestavine zmešajte v mešalniku in pijte počasi, po majhnih požirkih. Je pa ta smoothie dober še za vrsto drugih stvari, saj lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema, izboljševanju vida, ureja pritisk, prebavo …

Seveda pa se pri pripravi smoothijev vedno lahko poigrate z različnimi okusi, tistimi, ki so vam blizu.