Kuharica, dama, kurba?

4043

Mi pred dnevi reče mož: »Ti si zgrešila poklic!« In meni nič jasno. Kaj hoče zdaj povedati? Saj se najine poti v službi zelo redko ali skoraj nikoli ne križajo. Kaj sem naredila narobe? Kaj za vraga mu pa ni všeč pri mojem delu, kjer ljudje pravijo, da sem uspešna? »Resnično, to bom povedal tvoji mami!« je še naprej vztrajal. Pa dobro, sem mu rekla, kaj pa je? »Veš kako dobro kuhaš!« mi reče po več kot desetletju skupne zveze in nekaj letih zakonskega življenja. »Ti bi morala pustiti službo in se posvetiti profesionalnemu kuhanju,« je bil vzhičen, ko sem mu v nedeljo pripravila nekoliko drugačno kosilo.

Vem, kako dobro kuham. Vem, da rada kuham. In vem, da mu je všeč moja kuha. In tudi vem, če bi to večkrat povedal, da bi mu še večkrat kaj izvirnega in dobrega skuhala.
Pred leti, v času »ljubimcev«, v času samskega življenja, mi je eden prijavil: »Obvladaš!« Odvrnila sem mu, da vem. Klasična samozavest. Taka sem, pravim. »Ti bi morala biti prodajalka ljubezni!« me je res šokiral s svojo izjavo. Seveda sem mu povedala svoje. Sploh, ker je obvladal tudi on.

In pogosto mi rečejo kolegice, kolegi, poslovni partnerji, da dobro izgledam v kakšni oblekici, z novo frizuro, ko se na meni »bohoti« nevsiljiv make-up. Skratka, sem dama, pravijo.
In se sprašujem – ali moramo biti ženske res vedno vse v enem, da bi bile idealne: v kuhinji – kuharice, v postelji – kurbe, v poslovnem svetu, na ulici – dame? V resnici je temu tako. Čisto nasprotje od tistega, kar se pričakuje od moških – na ulici je lahko kdor hoče. V poslovnem svetu srečujemo tako gospode, kot tiste, malo manj gosposke gospode, ki se na vsakem koraku trudijo zlesti pod krilo vsem damam v svoji okolici, ki so nesramni, nekateri celo nemarni, a so prav tako uspešni. In v svojih spalnicah prav tako srečujemo tako gospode, tiste, ki se pobrigajo za nas in ne le zase, kot tudi tiste, ki jim najrajši rečemo »tri sekundniki«. Verjamem, da se je marsikatera »dama« žal že srečala s takim modelom. In še danes mi ni jasno, zakaj jih ne daste na hladno, ko pa seks lahko prinese toliko dobrega za oba. Seveda je predpogoj, da traja več kot tri sekunde.

Iskreno bi nas veselilo, da bi tudi vsi naši moški znali ustrezno odigrati vse tri vloge: kdaj postati vrhunski kuharji za en dan (o ja, vem, da so med nami, samo prepogosto se skrivajo!) ali pa le odlični hišni mojstri (ki pravočasno poskrbijo, da stvari v našem domu dejansko funkcionirajo), biti tisti pravi gospodje, poslovneži oziroma svojemu poklicu ustrezno postavljeni izven varnega zavetja doma in vsekakor biti tudi pravi žigoloji, »moške kurbe«, ki nas najprej s kar nekaj truda osvojijo, nato pa tudi ustrezno zadovoljijo, ko se prebijejo čez tančice naših oblekic, spodnjic in nazadnje … do tja, kamor si želijo že od samega začetka.

Mi vam, vi nam.

Mateja