Ko rekreacijo spremeniš v nabiranje in ustvariš nekaj čudovitega …

1721

Nedelja je kot nalašč, da se podamo v naravo in ker sem si obljubila, da je skrajni čas, da poženem svoje telo v pravo spomladansko gibanje,  pri tem tudi vztrajam. Vse od dneva 1-2, danes je bil dan številka 5, še nisem obupala. Seveda tudi ne bom. Sem si pa obljubila letos še nekaj – vsak dan bo drugačen in ne bom si pustila, da se ujamem v ritem ene vrste gibanja na isti lokaciji pet ali več dni zapored. In pri tem vztrajam. Današnji dan je bil še posebej zanimiv. S kolegom sva se odločila, da se odpraviva na krajši pohod, a da ne bo vse tako »enostavno« je bil dogovor, da ob tem nabereva še čemaž. Tisti divji česen s katerim lahko čudovito ustvarjamo v kuhinji, predvsem zdravo hrano, z nekaj domišljije tudi manj kalorično.

Skratka, najin pohod, ki je na koncu trajal skoraj dve uri, ubrala pa sva pot ob naši čudoviti Kamniški Bistrici sva začinila z nabiranjem čemaža. Priznam, temu sva posvetila le kakšnih 15-20 minut in prinesla domov dve skoraj polni vrečki in eno sem takoj »stenstala«. Kaj to pomeni? Iz tega čudovito dišečega čemaža sem naredila domači pesto, tisto omako, ki jo je moj mož, takoj, ko je prišel domov, z največjim užitkom namazal na kos kruha, jaz pa sem si še isto popoldne za pozno kosilo naredila polnozrnate peresnike s pestom. Danes smo ta čemaž zaužili še na tretji način – moj oče ga namreč jé kot solato.  Čemaž res lahko pripravimo in užijemo na številne različne načine!
Seveda je najprej padla ideja o čemaževi juhi, a te se tokrat (še) nisem lotila. Se bom pa en dan med tednom odpravila še po vsaj eno rundo čemaža in jo takrat pripravila. To zna biti prav prijetna večerja.

Čemažev domači pesto

DSC_1707Ko sem prišla domov, sem čemaž naprej oprala, ga otresla, nato pa liste dala v mešalnik in jih dodobra zmlela. Dodala sem še nekaj strokov česna in vse skupaj začinila s sveže stiskanim olivnim oljem. Kombinirala sem klasično olivno olje s tistim, ki ima dodano aromo limone. To lahko poenostavite tudi tako, da enostavno dodate nekaj kapljic limone. Ko se je vse skupaj dodobra premešalo, sem stresla v mini kozarčke za vlaganje, na vrhu nakapala še nekaj kapljic olivnega olja in zaprla. Pesto sem shranila v hladilnik …

Čemažev namaz

… a ga že čez dobro uro spet vzela ven. Mož si je namreč takoj, ko je prišel domov in zagledal pesto v hladilniku, odrezal kos kruha in ga namazal s čemaževim namazom. Običajno lahko, da je še bolj polnega okusa, dodamo temu namazu žlico ali dve skute, dobro premešamo in dobimo polnejši, predvsem pa nekoliko bolj blagi okus. Priporočam!

Polnozrnate testenine z domačim pestom

DSC_1705To pa je bil moj današnji užitek! Po tem, ko sem v vodi povrela polnozrnate testenine (vem, da jih marsikdo ne mara, tudi jaz jih sprva nisem, a ko se navadiš  na okus, ko začneš v njih uživati, ti dejansko postanejo resnično dobre!), sem v ponev stresla tri manjše žličke pesta, dodala dve veliki žlici kisle smetane, nekaj manjših koščkov sira (brez tega res (še) ne gre) in povrhu stresla rahlo ohlajene peresnike. Vse skupaj sem dobro premešala, prepražila v petih minutah in pred menoj je bila ta čudovita jed. Lahkotna, ne preveč kalorična (če odmislimo sir) in pa resnično dobra.

Pri čemažu je treba biti previden le, da ga ne zamenjate s šmarnico ali podleskom, ki sta vse prej kot užitna. Kako jih ločiti? Le čemaž ima značilen česnov vonj.

Sicer nisem vajena pisanja o svojih »kuhinjskih ustvarjanjih«, čeprav rada kuham in pečem, če imam le čas, pa je tudi to – ustvarjanje novih bolj zdravih jedi in raznovrsten način rekreacije – del mojega spomladanskega izziva.

Zakaj se je znašla sivka na mojem balkonu?

Pa še ena čudovita stvar se je danes zgodila. Končno je moj balkon postal čudoviti vrtiček poln sivke. Že lani sem o tem sanjala, pa ne uresničila, sprehod mimo Arboretuma (živiva namreč dober kilometer stran) je bil kot nalašč, da sva poleg čemaža s kolegom iz »gozda« zavila še do vrtnega centra, kjer sem nabavila kar nekaj lončkov sivke in zemljo. Da sva se na poti domov, otovorjena, v športni opremi, seveda peš, dodobra nasmejala na ta račun, ni dvoma.
Moja sivka sicer ne bo taka, a njen učinek bo vseeno fantastičen!Sivko sem si zaželela iz več razlogov, poleg tega, da živim v bloku in nimam svojega vrtička, lahko s tem, ko zasadim sivko na balkonu, vsaj malce pripomorem k temu, da ustvarim čebelam nekaj prijaznejšega okolja za nabiranje medu. Poleg tega sivka pomaga odganjati komarje, ki mi pogosto zagrenijo marsikatero poletno noč. Prav tako pa sivka predstavlja enega najbolj čudovitih vonjev, ki me sprošča in v katerem bom z veseljem uživala v toplih večerih, ko bom na balkonu ustvarjala novo knjigo ali pa katerega od številnih člankov …

Mateja