Hrana, ki odvzame kalorije? Obstaja!

1856

Čeprav se sliši neverjetno, pa je res. Obstajajo namreč živila, ki drugim živilom lahko odvzamejo celo tretjino kalorij. Ne govorimo o čudežnih koreninicah, kot je to običajno zadnje čase, ampak o tistih »malih možganih« – orehih. Že to, da je govora o živilu, ki ga lahko kupimo kadarkoli priča o dejstvu, da ne gre za še eno čarovnijo.

Orehi zelo učinkovito zmanjšujejo občutek lakote, zmanjšujejo apetit in, če pest orehov pojeste pred obrokom, boste pojedli manj in prej boste imeli občutek sitosti. Dovolj je, da 15 minut pred obrokom pojeste 4 do 6 polovičk orehovih jedrc.

Uživanje orehov pred obroki pa ima še eno pozitivno lastnost. Poleg manj kalorij, ki jih pojeste, v telo vnesete tudi pozitivne in zdrave maščobe. Pravo nasprotje obrokom z veliko ogljikovimi hidrati in trans maščobami. Oreh vsebuje kar 60 odstotkov maščob, med katerimi prevladujeta linolna in linolenska kislina, ki sta esencialni maščobni kislini. Seveda pa se moramo zavedati, da so orehi zelo kalorični in zato z njimi ne smemo pretiravati. Orehi naj bodo predvsem zamenjava za sladko pecivo, kekse, ocvrto hrano, testenine.

Sicer pa so orehi dobri za žile, kožo, prebavo, sproščajo in pomirjajo, pomagajo pri presnovi, krepijo srce in pljuča, znižujejo holesterol v krvi, delujejo protivnetno. Prav tako vsebujejo veliko aminokisline arginin, ki spodbuja nastanek dušikovega oksida, ki skrbi, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce. Oreh prav tako vsebuje veliko vitamina E, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah in prostati.