Nasveti profesionalne vizažistke: Zakaj in kako uporabljati kozmetiko

1881

Že precej časa ličim in se ukvarjam z makeupom. Pred leti sem začela tudi z naravno kozmetiko, ki je danes moje vodilo, kako in s čim naj delam. Ker jo sama izdelujem tudi za lastne potrebe (in seveda prijatelje – kakšna prijateljica bi pa bila, če ne bi delila svojih «izumov» z njimi!), se moram poglobit v sestavine, v kemijo, ki leži za tem. Vsekakor ni lahko in predvsem nikoli ni konca. Postopoma, vsak dan po malo in gre naprej.

Marsikdo bi se vprašal zakaj, da glede na to, da sem tako za naravne zadeve, spodbujam ličenje. Nekaj, kar damo gor na obraz in »ne pustimo«, da koža diha. To nikakor ni res. Namreč, ličenje izhaja iz tistih časov, ko je človek vedel zase. Torej govorimo več tisočih letih, ko se je človek že posluževal barv, s katerimi je pokazal različne namene – od lova, do naklonjenosti, darovanja in tako naprej. Vsaka barva je nekaj pomenila in prav tako tudi tehnike. Seveda se toliko časa nazaj niso ukvarjali s tem ali je določena zadeva/barva zdrava in neškodljiva. Danes je drugače in prav je tako.

Največ barv in kozmetike so seveda uporabljale ženske. Zakaj? Med drugim tudi zato, ker so si s tem lepo nadišavile in polepšale kožo, obraz, in take so tudi pričakale svoje lovce, ko si prišli iz lova ali bitke. S tem so jim olajšale bolečine, saj so vedele, da aromaterapija pomaga pri premagovanju težav, psihičnih in fizičnih. In tako so se s časoma razvili novi izdelki, ki so tako ali drugače »olepšali« žensko.

 Zakaj bi morale uporabljati puder?

Če preskočimo toliko in toliko let, gremo kar na 21. stoletje: izdelki, ki so najbolj popularni so seveda kreme in serumi za obraz, za telo ter dekorativna kozmetika, kot so maskara, tekoči puder (in puder v kamnu), šminka ter rdečilo za lica.

Vsaka ženska uporablja te stvari po svoji volji in prav je tako. Veliko žensk pa misli, da te stvari popolnoma prekrijejo kožo in da naredijo kožo umetno. Zato je na trgu veliko izbire, ki omogočajo razno razne izglede.

make-up-1180036_1920S tekočim pudrom je še največ »dela«. Marsikatera ga ne uporablja, saj ga ali ne zna ali pa misli, da ga enostavno ne rabi, ker ne želi imeti maske na svojem obrazu. Ko ličim svoje stranke, je veliko žensk presenečenih, kako malo pudra uporabim in kako ga nanašam na obraz. Namreč, drage moje, tekoči puder nikoli ni bil namenjen prekrivanju napak ali ustvarjanju »maske« na obrazu (razen za uporabo gledališča, seveda!). Tekoči puder je bil in še vedno je namenjen ustvarjanju enakomernega odtenka kože na obrazu, ki se zlije z vratom. Zakaj? Zato, da pridejo druge stvari do izraza – oči, usta, lica, ipd. Seveda s tekočim pudrom prekrijemo določene stvari, kar je normalno, ampak v prvi vrsti je tekoči puder namenjen ustvarjanju enakomernega tena na koži. Vedno moramo izbrati barvo pudra, ki se zlije s barvo vratu. Tako se znebimo diskoloracije, ki jo dobimo, ko uporabimo pretemen ali presvetel odtenek.

Vedno svetujem svojim strankam, da si tekoči puder nanesejo enakomerno in predvsem malo. Če želite prekriti stvari, kot so mozoljčki, podočnjaki ali kaj podobnega, uporabite za to korektorje in samo na tistih mestih, kjer je to potrebno. Sam korektor tudi težje in slabše »stoji« na koži, če je le-ta brez predhodne podlage torej tekočega/kremnega pudra. Poskusite. Te stvari nam pomagajo, da smo si same bolj všeč. Barve na telesu poudarijo našo počutje, energijo, barve na obrazu pa naše oči in druge čudovite stvari, ki so nam bile dane, da jih koristimo kar se da najboljše in najlepše.

Če uporabljamo kozmetiko za to, da smo lepe, smo sužnje tem produktom. Zato, ker se vedno upiramo samo nanje in mislimo, da so produkti tisti, ki nam dajejo življenje. Če pa uporabljamo kozmetiko za to, da smo »lepše«, ugotovimo, da ne samo, da ne rabimo veliko produkta na sebi (predvsem količinsko!), nositi makeup je enostavno zabavno, preprosto in samo pripomoček, s katerim se lahko počutimo bolje. Od njega nismo odvisne in ta lahkotnost da tisti čar vsej kozmetiki in prav tako tudi nam samim.

Zato, drage moje, ne se živcirat, če ne uspete v prvo ali drugo ustvariti nekaj na obrazu z določenim produktom. Tudi Rim ni bil zgrajen v prvem dnevu! 🙂 Če pa želite, da vas nauči nekdo drug, da gre hitreje in mogoče bolje, pa sem tu, da vam z veseljem pomagam! 🙂

Maja Vučina – MAVU Makeup Artist
https://www.majavumakeup.com
Facebook: Maja Vučina Makeup

O Maji: Kot profesionalna vizažistka ima veliko strokovnega znanja, za njo je več let usposabljanja, spremlja dogajanje doma in v tujini, tako da ponuja resnično le najboljše. Prepričana je, da za vsakega posameznika/posameznico najde najprimernejši, njemu/njej na kožo pisan način, s katerim poudari njegovo/njeno naravno lepoto. Za vsako stranko posebej si resnično vzame čas. Še posebej pa se veseli tistih s posebnimi željami, saj ji predstavljajo dodaten izziv.