Škotske lepote: sodoben pogled na zgodovinski Aberdeen

2582

Aberdeen, tretje največje škotsko mesto, ki se pohvali s skoraj 225 tisoč prebivalci prestavlja meje. Ne le, da je njihova brezposelnost samo dvoodstotna, tudi sicer ima škotska manj kot 6-odstotno brezposelnost, Aberdeen se postavlja tudi z drugo najvišjo povprečno plačo v Veliki Britaniji. Vse to pa omogoča, da občina lahko razmišlja tudi o konkretnejših cilji in se sooča z izzivi s kakršnimi bi se morale vse občine. Do leta 2020 bodo namreč zmanjšali izpuste toplogrednih plinov za 42 odstotkov (v primerjavi z letom 2008). Nemogoče? Za energetsko mesto kot je Aberdeen ne.

Vse od odkritja nafte in zemeljskega plina v severnem morju v šestdesetih letih, Aberdeen predstavlja naftno prestolnico Evrope, kot radi poudarijo. Naftna industrija prinaša 450 tisoč delovnih mest ljudem po vsem združenem kraljestvu. Vendar pa kljub temu ne »spijo«, pač pa iščejo načine, kako od tradicionalnih fosilnih energentov zastaviti prihodnost v smeri zelene energije in predvsem trajnostne prihodnosti.

V Aberdeenu energetski sektor že desetletja predstavlja osrednje gospodarsko gonilo razvoja. »Trajnostni razvoj je pomemben za naše mesto. Aberdeen je strateško mesto na obali severnega morja in drugo najpomembnejše mesto 20. stoletja, ko govorimo o evropski nafti in zemeljskem plinu. Vendar pa se zavedamo tudi pomembnosti iskanja novih, trajnostnih rešitev,« pravi predstavnik mesta Lord Provost George Adams. Zavedajo se tudi, da njihovi načrti zahtevajo odzive nacionalnih politik. »V Aberdeenu smo prilagodljivi in sposobni sprejemati zahteve po prilagajanju podnebnim spremembam. S tem namenom izvajamo tudi projekte usmerjene v razpršenost energetskih virov, kot to narekujeta država in Evropska Unija,« pravi Adams. »Do leta 2020 je naš cilj postati svetovna energetska prestolnica, osredotočena na obnovljivo in trajnostno energijo, ki bo ljudem omogočala visoko kvaliteto življenja.«

7_STAVBE (3)Trajnostni energetski projekti v Aberdeenu vključujejo tudi širitev omrežja daljinskega ogrevanja. Prav v ta namen je Aberdeen s strani škotske vlade v letu 2014 že prejel milijon evrov nepovratnih sredstev. Se pa trajnostno premikajo tudi v smeri prometa. Ena ključnih tovrstnih rešitev so mestni avtobusi na vodik, projekt za katerega so sredstva pridobili tako s strani Evrope, kot tudi britanske in škotske vlade, prav tako so k projektu pristopili zasebni vlagatelji. Projekt danes že nakazuje novo energetsko smer Aberdeena usmerjeno v vodikovo gospodarstvo. V letu 2015 imajo avtobusov, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice deset, njihova vodikova postaja pa je prva tovrstna na škotskem, ki predstavlja tudi proizvodnjo vodika s pomočjo elektrolize. “Ta način dela odpira nove poti za inovativne projekte na področju vodikove tehnologije ter spodbuja uporabo vodika za komercialne namene,” pravijo.

7_STAVBE (1)Eden največjih izzivov s katerim se v mestu soočajo je energetska prenova stavb. Njihove stavbe so čudovite, predstavljajo zgodovinski pridih mesta, a predstavljajo tudi izziv, kako te stavbe prilagoditi zahtevam današnjih energetskih standardov. Kamen je težko ogreti, se strinjajo domačini, ki poskušajo smernice sodobne energetske prenove stavb vključiti v kulturno dediščino starega mesta. To je področje, ki mu bodo morali v naslednjih letih posvetiti več časa, v kolikor bodo želeli zmanjševati rabo energije.

7_vetrnice (1)Dokaz, da lokalne skupnosti veliko lahko naredijo same, je tudi zasebna vetrnica, ki so jo postavili prebivalci dveh vasi – Udny Green in Pitmedden – lokalni skupnosti, ki skupaj štejeta le 2.500 prebivalcev. To je prva škotska skupnost, ki je zgradila, financirala, z njo upravlja, ima pa tudi v lasti vetrno turbino. Od začetka obratovanja pa do danes je vetrnica prinesla že več kot 120 tisoč funtov prihodkov, ki jih lokalna skupnost vlaga v družbene aktivnosti.

Še en primer dobre prakse predstavlja večmilijonska prenova kraljevega mestnega parka Duthie, kjer so stare fosilne energente zamenjali z biomaso. Ob tem ugotavljajo, ne le, da je način koriščenja tega energenta primernejši za okolje, pač pa tudi enostavnejši za uporabo. Sam zgodovinski park so sicer obnovili s sredstvi loterijskega sklada, ob tem pa ohranili 7_DUTHIEvečino zgodovinskih značilnosti prvotne zasnove. Park je danes pokazatelj, da lahko kulturno dediščino ohranjajo tudi na trajnosten način in kot tak predstavlja enega od pomembnih trendov na področju tudi energetske prenove samega mesta.

V Veliki Britaniji imajo lokalne skupnosti v lasti manj kot en odstotek objektov, ki prinašajo energijo iz obnovljivih virov energije. Na drugi strani se Nemčija ponaša s kar 50 odstotnim zasebnim lastništvom pridobivanja energije iz obnovljivih virov energije. A Škotov to ne ustavi. Od leta 2003 do danes so skozi različne mehanizme spodbujali in na ta račun vzpostavili 800 projektov, ki spodbujajo vstop lokalnih skupnosti v energetsko lastništvo. Ciljajo, da bi do leta 2020 lahko lokalne skupnosti v energetskem sektorju imele v lasti 500 MW proizvedene energije.

Mateja