Naredi sama – odstranjevalec ličil

1541

Da je domača oziroma naravna kozmetika bolj prijazna za našo kožo in posledično telo je jasno. Trend gre v smeri naravnega, ekološkega, domačega. Prav zaradi porasta zanimanja za naravno kozmetiko, je na trgu vse več proizvodov in možnosti za manipulacijo s potrošniki. Na policah najdemo razne kozmetične izdelke, ki so opredeljeni kot naravni, vsebujejo pa le kakšen odstotek naravnih sestavin.

Z razlogom kontrole nad tem, kaj vnašamo na svoje telo, obraz, usta, da smo zraven še ustvarjalni in uživamo v blagodejnih učinkih pravih, in ne sintetičnih eteričnih olj in dišav, si lahko večino stvari izdelamo sami.

Ker je pomembno, da vsak večer z obraza spravimo ličila, lahko spodaj najdete dva preprosta recepta za odstranjevanje ličil in olje za odstranjevanje maskare:

Odstranjevalec ličil

Potrebujemo:

  • 10 ml čaja (priporočam zelenega ali pa mogoče kamiličnega, ki kožo pomiri)
  • 10 ml izbranega rastlinskega olja (Izberite lahka, ne preveč gosta olja, ki ne mašijo por: olje grozdnih pešk, lešnikovo olje.)
  • 3 ml glicerina (Ni obvezen, ga pa toplo priporočam. Glicerin veže nase vlago iz okolice in koži vrača prožnost, jo dodatno vlaži in čisti.)

Vse zgoraj naštete sestavine zmešamo, in shranimo v embalažo. Pred uporabo vedno dobro premešamo. Ker naš odstranjevalec ličil ne vsebuje konzervansov in vode, je dober medij za mikroorganizme. Zato ga shranjujemo na hladnem (lahko hladilniku). Porabimo ga v enem tednu.

 Olje za odstranjevanje maskare

Potrebujemo:

  • 30 ml izbranega rastlinskega olja (Od tega priporočam, da je 5 ml ricinusovega olja.)
  • 3 kapljice eteričnega olja sivke

Ricinusovo olje je samo po sebi preveč gosto, zato ga kombiniramo z drugimi, bolj lahkimi olji. Moje olje za odstranjevanje maskare ga vsekakor vsebuje, ker preverjeno pospešuje rast trepalnic. Ne uporabljajte ga za ostale dele obraza. Kot poročajo uporabnice domače kozmetike, pospešuje rast dlak tudi  tam, kjer si tega ne želimo. 🙂

Tinkara