Izdati knjigo je res preprosto!

2403

Če ti povem recept, se mi potem končno pridružiš v klubu pisateljev? 🙂

A preden prideva do tega, zakaj je napisati in izdati knjigo zame tako enostavno, naj ti povem, kako sem do tega sploh prišla. In še medklic, medtem ko pišem ta zapis, je v tisku moja 19. knjiga, pomagala pa sem v svet še kar nekaj knjigam drugih avtorjev. 

Naj ti za začetek nekaj priznam. Ko sem hodila v osnovno šolo, so bili moji spisi povprečni. Ocena 3, 4 … Bralno značko sem izdelovala z zamudo, domačih branj najpogosteje nisem brala, ker mi niso bila všeč. Sem pa malo poslušala druge pri obnovah in nato napisala spis, obnovo za oceno 3 ali 4. V srednji je bila zgodba podobna. Vse tisto, kar je bilo obvezno, je bilo zame, upornico očitno, brez veze.

A brez skrbi, knjig se v resnici nisem branila, če odštejemo obvezna branja. Ves ta čas, ko tistih nisem hotela prebrati, sem doma brala malo morje knjig, ki so mene zanimale, pa napisala kakšno zgodbo, pesmico … a vsega tega v šoli niso vedeli. Mojim staršem so govorili, da sem lena za učenje. Saj sem po svoje res bila, za učenje tistega, kar me ni zanimalo. Predlog ob koncu osnovne šole je bil, naj grem na trgovsko šolo, ker so bile moje ocene sprva še prav dobre, zadnji razred pa dobre. Motivacije za učenje ni bilo, a njihov predlog me je ujezil, seveda ga nisem upoštevala in sem šla na štiriletno šolo, bila pa vseeno toliko pametna, da sem izbrala program, kjer je bilo nekoliko manj matematike. Moj cilj je bil jasen – študij. Bom že naredila še to srednjo šolo. Samo čimprej študirat. 

Kaj pa danes? 

Pa preskočimo tistih 15 in še nekaj let, ki so se zgodila od mojega obiskovanja osnovne šole in preidimo na danes. Tista “za učenje lena punca” s povprečnimi osnovnošolskimi ocenami, je danes novinarka z 20-letnimi izkušnjami in kar je še pomembneje, v kratkem v tisk pošljem svojo 20. knjigo. Ja, ni napaka, medtem ko se knjiga številka 19 že tiska, je knjiga številka 20 v zaključni fazi in gre konec meseca prav tako v tisk. 

Kakšne knjige pišem? Različne. Romani za odrasle, mladinski romani, otroške knjige, motivacijske ter strokovne s področja osebnostne rasti in celo energetike. Odkrito lahko povem, da brez težav produciram iz leta v leto več knjig, če pogledamo, je sedaj povprečje skoraj tri na leto. Govorimo o tistih, ki jih (ob službi in vseh drugih projektih), napišem in izdam jaz. 

Zakaj je izdajanje knjig zame tako preprosto? 

Ker sem našla način, kako to početi brez večjih komplikacij. Enostavno. In kar je še pomembneje, bralcem dam v knjigah tisto, kar iščejo in želijo, kar pomeni, da se zgodbe skorajda pišejo kar same. 🙂 

Ne, nimam čarobne palčke in vse to, kot rečeno, počnem ob rednem delu. Ob tem pa neverjetno uživam in komaj čakam, da bom spet prijela v roke svojo novo knjigo. Tisti občutek, vonj po svežih platnicah … ja, res je neverjetno. Vsakič znova in nikdar se ne naveličam.  

Temu prvemu stiku s knjigo, sledi prijetno vznemirjenje, ko se začne prodaja, ko ustvarjam dodatne prihodke in ko začnejo deževati pohvale. In kar je še pomembneje, ko bralci začnejo spraševati, kdaj bo naslednja … 

Kaj ima to veze s tvojo bodočo knjigo?

Čisto vse! Vem, da lahko tudi tebe naučim, kako enostavno je priti do svoje knjige. V tem vidim svoje poslanstvo in rada bi ti dala to možnost, ti pokazala pot, da uresničiš svoje sanje in izdaš svojo prvo, drugo, tretjo knjigo, da daš delček sebe svetu. 

Seveda obstajajo določene zakonitosti na področju izdajanja in predvsem pisanja knjig. Jaz sem se nekaj tega naučila sama, veliko pa s pomočjo branja strokovnih knjig s tega in podobnih področij, udeležbe na tečajih, delavnicah, pa tudi pogovora z vrhunskimi pisatelji, med katerimi so moji idoli. 

Zakaj je pomembno tudi pri pisanju knjig imeti določena znanja in izkušnje? Ker, ko pišeš knjigo in če se ti ustavi … se ti lahko ustavi do konca in ne greš nikoli več naprej. Škoda, kajne? 

Ko je nekaj čisto enostavno, drugim pa znanstvena fantastika

Konkreten primer je, da sama nikoli nisem imela težave z definiranjem glavnega lika. Imam namreč recept, kako lik razviti in ga peljati z njegovim izvirnim karakterjem skozi celotno knjigo na istem nivoju. 

V resnici se mi to nikoli ni zdela težava, bilo je nekaj samoumevnega, dokler se nisem udeležila delavnice kreativnega pisanja, kjer smo med drugim govorili tudi o razvoju in konsistenci predvsem glavnega lika (pa tudi vseh ostalih). Ugotovila sem, da ima veliko ljudi, če ne kar večina tistih, ki stopijo na pot pisanja, težavo prav s tem! Konsistentnost, likova osebnost, ki se ne more spreminjati kar tako, četudi knjigo pišete več let, je nekaj, kar je treba definirati. 

Mladinski roman Višina ni dovolj, sem začela pisati pred več kot 15 leti, dokončala in izdala pa sem ga šele leta 2017. Kakšna generacijska razlika pisatelja je to in kakšna bi morala biti, glede na to razlika v karakterju glavnega junaka! Pa je ni. Glavni junak je od začetka, ko sem začela in napisala pol knjige, pa do konca, ko sem napisala drugi del, enakega karakterja, vrlin, lastnosti, brez, da bi morala popravljati knjigo za nazaj. 

To za večino res ni preprosto, a zame je. Morda je to prirojeno pri nekaterih, a sama sem ugotovila, da se da to zelo lepo tudi priučiti. Ustvarila sem svoj način že kot samouk, kasneje pa ugotovila, da ga priporočajo tudi literarni strokovnjaki in – deluje. 

In vse to znanje in izkušnje želim deliti s tabo. Kot rečeno – v tem čutim svoje poslanstvo in od nekdaj sem mnenja, da če se nekaj naučim, moram to deliti z drugimi. 

Preden ti razkrijem, kako priti do najinega sodelovanja, pa odgovori na vprašanja: 
1. Ali vem o čem bom pisal-a?
2. Ali že imam kaj napisano? 
3. Ali želim vložiti nekaj svojega prostega časa in ujeti sanje o lastni knjigi?

Če je bil tvoj odgovor na vsaj eno vprašanje DA, potem si na pravi poti. To pomeni, da si en korak naprej in bližje tvoji knjigi. In to pomeni, da ti lahko in želim pomagati. 

Kako

Popolnoma brezplačno ti dajem na voljo svojih 15 minut, za telefonski klic, skype, messenger klic, skratka kratek pogovor, kjer vidiva, če se ujameva in pogovor, v katerem me lahko vprašaš KARKOLI te zanima s področja pisanja in izdajanja knjig. Pa brez skrbi, ni neumnih vprašanj – čisto vsako vprašanje, ki se vam odpre je smiselno in pomembno. Če ne vprašamo, ne vemo. 

In kako priti do brezplačnega nasveta prav zate v živo? 

Vse, kar moraš narediti je, da izpolniš spodnji obrazec, jaz pa se ti oglasim, da uskladiva termin, ki nama bo obema ustrezal, da se slišiva. In kot rečeno, če najdeva možnost skupnega sodelovanja, lahko tudi tvoja knjiga kmalu ugleda luč sveta. Ne glede na žanr in ne glede na to, kako svetlobna leta daleč se ti zdi ta projekt sedaj … 

Predlagam, da spodnji obrazec izpolniš čimprej, saj bom brezplačne spoznavne termine izvajala predvidoma samo kratek čas, ker bo temu kmalu sledilo ustvarjanje z izbranimi kandidati in delom na vaših knjigah.

Mateja A. Kegel