Ko je mož na facebooku preveč pogumen …

1378

… in pred očmi vseh svojih prijateljev, prijateljic, sorodnikov, znancev … skratka, vseh, ki jim je potrdil prijateljstvo in jim omogočil vpogled na svoj zdi, igra zapeljivca. Na prvi pogled nedolžna situacija, ki se lahko kaj hitro razvije v afero, ki pripelje do prevroče krvi, groženj, morda celo ločitve. Mož se mora sklonjene glave, ponižno spraviti do žene, če želi prepričati svojo drago, da ni vedel kaj dela. Ona pa mora biti vsaj malce naivna, da to tudi verjame.

Verjamem, da med vsemi Slovenci, ki imamo svoj profil na facebooku ga marsikdo res ne zna uporabljati. Dober primer je kolega, ki do pred nekaj tednov ni napisal niti enega »posta« oziroma zapisa na svoj zid. Poleti, ko smo sedeli na vrtu mestnega lokala in klepetali je to priznal. Beseda je namreč nanesla na stalno pojavljanje obvestil o tem kaj je kdo objavil. Ker ni vedel kdaj in kako je to vklopil, je prosil za pomoč, da njegov telefon ne bo več ves čas »piskal« zaradi facebook obvestil. Ni problema.

Vzamemo v roke njegov telefon, raziskujemo, popravljamo težavo in seveda ne moreš mimo tega, da ne bi kaj napisal. Če ti je pa že tako prijazno ponudil dostop do svojega profila. 🙂 In se na njegovem zidu znajde napis: »Nimam pojma o facebooku.« Seveda je družba prijazna  in mu to pove, on pa ni jezen. Še več, situacija postane zabavna. In narekuje nov zapis, ki ga mora seveda napisati nekdo drug na njegov zid, z njegovega telefona. On (še) ne zna. Ne spomnim se natančno besed, a šlo je nekaj v smeri, da je »odprt za nove priložnosti, na trgu in podobno«. Skratka, posredno je vabil dame … kamorkoli že. In potem reče: »Zdaj pa ti komentiraj objavo!« Ok, ni problema. In se znajde prvi komentar: »Govoriš že, govoriš, pa tudi kaj narediš?« 🙂 In seveda on še bolj pogumen, napiše kar sam. »Le počakaj, boš že videla!« Seveda je sledilo še nekaj pozitivnih komentarjev predvsem žensk, pa cel kup všečkov.

Zgodba bi se pri tem zaključila, če ne bi naslednji dan zazvonil telefon. Nič neobičajnega, na prvi pogled. A glej ga zlomka. Kolega, ki je bil prejšnji večer tako pogumen v družbi, naslednji dan ni bil več nasmejan in zabaven. Njegova draga, ki sicer ne uporablja facebooka je dobila radoveden klic svoje »prijateljice«, če se res ločuje. Seveda ji ni bilo nič jasno o čem govori. Ko je izvedela je bila edina misel, da jo mož vara. V hiši panika, grožnje, jeza, prepir. In edina opcija, da se situacija reši je dokaz, da je bila res samo zabava. Padla je odločitev, punca, ki je prva komentirala ji mora to povedati.

Seveda je bila vse kriva ta punca, da se tako ne gre, da so to resne stvari, ji je jezno povedala žena … mož ni bil čisto nič kriv. On seveda ni znal uporabljati facebooka. Nič hudega. Samo da bo v hiši spet mir. Ampak brez skrbi, možu še nekaj časa ne bomo dali miru. Na ta račun se še danes nasmejimo. Vsi, razen njegove žene. Pa tudi njegovi nasmeški so občasno še bolj kisli. 🙂

In kakšen je nauk te zgodbe? Nikoli ne dodajaj prijateljev in prijateljic svoje žene/moža, če niso skupni, še posebej, če veš, da so »vohuni«, ki komaj čakajo, da se bodo lahko privoščljivo posmehovali vajinemu propadlemu zakonu. Seveda, če jim bo uspelo do tega pripeljati. Izbirajte prijatelje, ki jih spustite tako blizu, kot ste pripravljeni deliti na družabnih omrežjih! Če se vam ne da »izbirati« med potrjevanjem kdo bo vaš prijatelj in kdo ne, pa se res rajši ne lotevajte osebnih izpovedi na družabnem omrežju, pa če so mišljene še tako zabavno. Nekaterim to pač ne bo smešno.

Mateja