Agencija – ali kako sedem ljudi pritegne pozornost enega

1088

Tokratno priporočilo je knjiga Agencija, slovenskega pisatelja Lenarta Zajca. Knjiga ti odpre ne le oči, ampak tudi številna vprašanja, z zanimivi zapleti, z izvirnimi – a bralcu še vedno zelo domačimi – liki, junaki. Zanimiva je situacija, ki si jo je avtor zamislil – noben lik ne izstopa, ni glavnega junaka na eni strani, po drugi strani pa so glavni junaki vsi. Kot bralka običajno vzamem knjigo v roke z namenom, da bom na koncu »potešila« svojo bralsko kulturo, če ne že kar dušo. Tokrat pa se mi je – po dolgem času – na koncu knjige odprlo mnogo vprašanj, pa ne toliko vezanih na vsebino, kot na samo življenje in smisel. Kako zelo enostavne so lahko stvari in kako zelo radi jih ljudje zapletamo.

Knjiga, ki se lahko bere kot lahkotno branje na eni strani in filozofsko preučevanje posameznih likov na drugi strani, bralca potegne v svet, kje se druži z njimi ali pa se postavi le v vlogo njihovega opazovalca. Tako sem knjigo dojemala jaz. In v resnici sem skakala iz ene vloge v drugo. V knjigi nam avtor postreže z obsesijo, seksom, izsiljevanjem, visokoletečimi cilji, umorom, travmatiziranjem … dejansko vsem tistim, kar se vsakodnevno lahko – ali pa tudi ne – sprehaja skozi naše razmišljanje.

»Gre za večplasten roman, ki pa ga je mogoče prebrati na dah. Lahko pa ga bereš tudi počasi in medtem opažaš vse te plasti, ki se skrivajo pod površjem, kaj je v ozadju, se pravi, da ne morem pristati na oznako lahkotnejše branje. Zgodbo sem zapeljal tako, da se jo da brati na oba načina, tako lahko bralec bere roman kot dve različni zgodbi,« pa o Agenciji pravi pisatelj Lenart Zajc.

In še založba o knjigi:

Roman Agencija je postavljen v obdobje krize, rastoče brezposelnosti in naraščajočega obupa. Zgodbo gradi sedem pripovednih glasov, sedem likov, zaposlenih v agenciji, ki se ukvarja s prodajo zavarovanj. Tako kot so si med seboj različni značaji in življenjske zgodbe zavarovalnih agentov, tako pestra je tudi paleta njihovih strank: od pozabljivih in naivnih upokojencev, ki se pustijo mimogrede prepričati v podpis bajne zavarovalne police, do samozavestnežev, ki se sprva odločno upirajo, a potem vendarle podležejo manipulativnim besedam agentov. Posamezne zgodbe poveže skrivnostna in vseprisotna Muci, vroča zapeljivka z ledenim pogledom, o kateri zagotovo vemo le, da je več kot to, za kar se izdaja …

Mateja