Zakaj enkrat letno potrebujemo opomnik za ljubezen?

1181

Že kakšne 14 dni na vsakem koraku opažam čokolade, medvedke, skodelice, čaje, razne dišave, prepleskane v rdečo in opremljene s srčki in ptički. Na facebooku sem našla krasen komentar na vso dogajanje okoli valentinova: »Čiv čiv čiv, mjav, mjav, mjav, cmok, cmok, cmok! Bruh, bruh, bruh od vseh srčkov in valentinčkov!«

Velikokrat s kolegicami pridemo na temo »Valentina«, kaj to kateri pomeni, kaj bo kupila svojemu … Pa so stališča, doživljanja praznika različna. Pod črto se vse strinjamo, da se moraš imeti rad, se truditi za odnos, biti pozoren drug do drugega ves čas. Pa vendarle ene od svojih dragih pričakujejo bogata darila, druge bodo dobile rožice, tretje pa nič.

Tako kot pri ostalih praznikih ima vsakdo pravico, da ocenjujejo pomembnost le tega in prav je, da denar kroži in da imajo trgovci od česa živeti. 🙂

Mogoč pa preprosto mora obstajati dan, kjer ti koledar narekuje, te brcne v rit, da se potrudiš in partnerju izkažeš pozornost. Tako kot veš, da boš božični večer preživel s svojo družino, tako kot veš, da boš za velikonočni ponedeljek barval pirhe, bi lahko valentinovo preživel s svojim partnerjem. Mogoče ljudje danes potrebujemo praznike kot opomnike. Ker včasih res pozabljamo drug na drugega, pozabljamo, da se je lepo pogovarjati, poslušati, da se je lepo ob večerih pocrkljati, pogledat kakšen film in se dotikati drug drugega.

Res se mi večkrat zdi, da je ljubezen postala zlorabljena beseda, da je prav zaradi današnjega tempa, načina življenja, prioritet, ki nam jih narekuje sistem v katerim živimo, izgubila svoj vsebino.

In kaj ljubezen je? “Ljubezen je, če ti manjka nekaj zob in se kljub temu smeješ, ker veš, da te imajo prijatelji radi tudi če ti manjka kakšen zob.” Mulčki res vedo. Če prevedem v jezik malo starejših. Smisel vsega je v sprejemanju drug drugega.

Tinkara