Kako vzpostaviti stik z otrokom in kako postavljati meje?

1264

Družina je nekaj najbolj naravnega od vseh naravnih stvari. Nehote se vsak od nas slej ko prej sreča z razmišljanjem o tem, da bo nekoč postal očka ali mamica. Pričakovanja so različna, od lepih in idealnih pričakovanj, do strahu in nemoči. Vse to je popolnoma normalno in s tem se srečuje prav vsak.

Razvijati se kot starš pa ima to prednost, da se istočasno razvijamo tudi kot zakonci oz. partnerji. Družina je torej dvojni izziv, pravzaprav dvojno spreminjanje človeka: postati očka ali mamica in postajati čedalje boljši partner oz. zakonec. Kajti oboje otroci nujno potrebujejo za zdrav razvoj.

Namen Šole za družino je ravno srečati se s pomembnimi temami, s katerimi se starši vsakodnevno srečujejo in so skupne vsem: kaj pomeni biti starš, kako vzpostaviti stik s seboj in svojim otrokom, postavljanje meja, kako se odzvati na dileme, ki jih prinese otroški razvoj, kaj prinese rojstvo otroka partnerstvu, kako partnerski konflikt vpliva na otroka in kako se soočati z vsakodnevnimi strahovi in dilemami v partnerstvu.

Osvobodite se pričakovanj biti popolni starši!

Namen Šole za družino je, da se mlade družine in družine v stiskah lahko popolnoma osvobodijo pričakovanj, da morajo biti popolni starši in popolni partnerji, taki, brez težav in brez konfliktov. Le tako so lahko sproščeni v svojem starševstvu in partnerstvu, da jim le-to ne predstavlja vsakodnevnega stresa, pač pa polno življenje.

Teme so prilagojene razvoju otroka ter razvoju partnerstva. Osnovne in najbolj pomembne teme, za katere je prav, da se vsak starš sreča, so: Pomen varne navezanosti na otrokov razvoj; Razvoj možganov pri otroku in mladostniku; Najpogostejše skrbi mladostnika in soočanje staršev ob tem; Pomen kroženja čutenj v našem telesu in med ljudmi; Vpliv partnerskega odnosa na otrokov razvoj; Fantki in punčke so si v svoje razvoju različni, kot smo si različni moški in ženske; Posledice nasilja in travm na človekovo življenje.

Projekt Šole za družino poteka od januarja do novembra. Nosilka in izvajalka je Lidija Bašič Jančar, zakonska in družinska terapevtka ter vodja sekundarne enote Študijsko-raziskovalnega centra za družino. Strukturiran je na način predavanja enkrat mesečno, v prostorih Centra za socialno delo Domžale. Posebnost je tudi ta, da imamo v času predavanj organizirano varstvo za otroke. Namenjen je vsem staršem, partnerjem oz. zakoncem ter vsem, ki bi jih to-vrste tematike zanimale. Predavanja in varstvo je brezplačno. Potrebne so predhodne prijave: 041 922-130.

Srečanja, ki bodo potekala do konca leta:
27. 9. 2017: Fantke in punčke vzgajamo drugače. Moški in ženske imamo različne potrebe in želje
25. 10. 2017: Dom, družina in pripadanje-mladostnik v primežu med družino in družbo
29. 11. 2017: Nasilje, travme in zlorabe-vpliv na doživljanje in razvoj otrok

Srečanja potekajo v prostorih Centra za socialno delo Domžale, Masljeva ulica 3, Domžale. Udeležba je BREZPLAČNA. Varstvo otrok je zagotovljeno. Prijave na telefon: 041 922-130.