Sprejeti odločitev za terapevtsko pomoč je korak k srečnejšemu življenju

3188
Foto: Peter Koprivnikar

Študijsko-raziskovalni center za družino – kdo smo?

Zgodi se, da nas v življenju razni neprijetni dogodki pripeljejo v osebno stisko. Če je ne odpravimo, nas le ta pripelje v krizo in kar na enkrat lahko dobimo občutek, da se nam življenje začne podirati. Odločitev za vključitev v psihoterapijo ni vedno lahka, je pa edinstvena priložnost za spoznavanje samega sebe in odnosov, ki jih živimo.

Študijsko-raziskovalni center za družino (ŠRCD) s sedežem v Ljubljani deluje kot zasebni, neprofitni zavod že od leta 2012, letos pa smo svojo dejavnost nudenja psihoterapevtske pomoči posameznikom, parom in družinam pričeli izvajati tudi v prostorih na Puchovi ulici 7 v Preserjah pri Radomljah.

V Študijsko-raziskovalnem centru za družino izvajamo individualne, zakonske in družinske terapije po metodi relacijsko družinskega modela. Organiziramo delavnice, predavanja in seminarje, na centru pa so zaživele tudi različne skupine, v katerih se srečujejo posamezniki s podobnimi življenjskimi izkušnjami in stiskami.

Poslanstvo zavoda je zagotoviti terapevtsko obravnavo vsem, ki se zato odločijo, ne glede na njihov socialni ali ekonomski status. S tem želimo omogočiti posameznikom in skupinam, da se soočijo s svojimi preteklimi izkušnjami in jim pomagati do ustvarjalnega ter polnega življenje v sedanjosti.

V terapevtskem procesu razmišljamo o tem, kaj je tisto, kar nam povzroča težave, da v odnosih ne moremo zadovoljivo živeti, kako se vedemo, čustvujemo in mislimo in zakaj nas to ovira v vsakdanjem življenju. Ob tem se naučimo, kako se kako v odnosih bolje postavimo zase, povemo, kar mislimo, čutimo in doživljamo, in ob tem ohranimo sebe. Dragoceno je, če si dovolimo poiskati pomoč, ki nam pripada. Premagan strah in odločitev za terapevtsko pomoč je že korak na pravi poti k srečnejšemu, bolj polnemu življenju.

Študijsko-raziskovalni center za družino je vključen v kar nekaj programov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Terapevtska pomoč pri čustvenem, fizičnem in spolnem nasilju, Pomoč mladim družinam ter Informacijski in svetovalni program za žrtve nasilja.

Terapevti Študijsko-raziskovalnega centra za družino živimo in so-ustvarjamo odnose. Biti v odnosih je naše temeljno poslanstvo in opravljati terapevtski poklic je blagor, ki nam je dan, da lahko pomagamo ljudem v stiski.

Lidija Bašič Jančar, terapevtka

Ne zamudite prvega dogodka portala Priznaj.si, kjer bodo prav terapevti ŠRCD naši gostje. Več pa na POVEZAVI.