Zaposleni mladi. Realnost ali iluzija?

565
Marketinška šola Energetike.NET

Zaposlovanje v današnjem času predstavlja svojevrsten izziv. Mladi, najbolj ogrožena skupina, ko govorimo o brezposelnosti, se s temi izzivi spoprijemajo na različne načine. Vedno znova slišimo, da je energetika področje prihodnosti, da predstavlja potencial za ustvarjanje novih delovnih mest, predvsem pa prinaša številne priložnosti. Pa jih znajo mladi izkoristiti? Kaj potrebujejo za to, da se prebijejo v ta zaprt energetski krog, o katerem poslušajo in berejo skoraj vsak dan v medijih? Ali energetika in podobni resorji res »sprejemajo« le kadre, ki predstavljajo t.i. »stroko«, ali se v energetiki lahko (z)najdejo tudi družboslovci?

V okviru programa Modri svet za mlade na Energetiki.NET organiziramo številne karierne dogodke za mlade, od energetskih kariernih srečanj, do marketinških, medijskih in novinarskih poletnih in jesenskih šol. Ti dogodki danes predstavljajo prostor, kjer mladi dobijo informacije iz prve roke od ljudi, ki so bili nekoč, še ne tako dolgo nazaj, tudi sami iskalci zaposlitve in so se sedaj dobro (z)našli znotraj energetskega sektorja. Pa resnično ne govorimo le o naravoslovcih, pač pa tudi o tistih, ki so za študij izbrali družboslovne smeri in bi radi svoja znanja prenesli v sektor, na katerega prvenstveno niti pomislili niso.

Utrinek poletne šole
Utrinek s poletne šole.

V okviru projekta Modri svet za mlade se z mladimi pogosto srečam v okolju, kjer so oni v vlogi iskalcev zaposlitve, jaz pa v vlogi tistega, ki jim, kot predstavnica našega podjetja in programa Modri svet, lahko podam priložnost, informacije in ideje, kako slediti svojim ciljem, željam, potrebam. Iskreno povedano so me pogosto presenetili njihovi odzivi predvsem na moje ideje, kako se znajti v »džungli« iskalcev zaposlitve. Dolgoletne izkušnje na področju kadrovanja, novinarskega dela ter številnih drugih področij, tudi mladinskega prostovoljstva, mi danes dajejo realen pogled na stanje, v kakršnem smo se znašli.

Res je brezposelnost zelo visoka, res je konkurenčnost za posamezna (predvsem kvalitetna!) delovna mesta velika in res mlademu človeku brez izkušenj v tej džungli ni lahko. A tisti mladi, ki se ne vdajajo v usodo, ki ne posedajo doma in čakajo, da bo zaposlitev »padla z neba«, ampak se podajo in sledijo svojim ciljem, željam in sanjam, bodo zagotovo do cilja tudi prišli. S kančkom sreče bo ta cilj – zaposlitev – tudi njihova prva želja, ki so si jo izbrali kot karierno točko.

Utrinek s poletne šole.

V tem času sem spoznala tako različne profile mladih, da je včasih že kar preveč samoumevno, ko nekoga spoznam, da vem ali predstavlja potencial ali ne. Pa ne mislim potencial glede na njegovo znanje, ampak potencial glede na njegov angažma. Mladi, ki imajo vprašanja, ki so pripravljeni poslušati in ki jih ni strah doživeti tudi negativnega odgovora ali celo padca, so tisti, ki jim bo dolgoročno uspelo. Tisti, ki si ne upajo tvegati, ki že na začetku rečejo: »Prostovoljno delo me ne zanima in delal bom samo za plačilo«, pa je kaj hitro jasno, da bodo potrebovali veliko naključne sreče pri svoji nadaljnji poti.

Kar nekaj takih mladih, radovednih, željnih znanja in izkušenj ter pripravljenih »na vse« smo gostili v zadnjih dveh letih v naši ekipi. Običajno so to tisti mladi, ki so bili dovolj drzni in se odzvali našim povabilom, da nam pišejo, pošljejo svoje predstavitve in se nam pridejo predstaviti za morebitno sodelovanje v prihodnjih letih.

Te priložnosti se pogosto odpirajo, priznam, da se jih včasih ne zavedamo niti sami. Še bolj pa smo veseli mladih, ki pridejo s svežimi idejami za projekte, ki bi jih lahko izvedeli. Seveda se je treba ob tem zavedati, da morajo v realnem sektorju, v gospodarstvu ti projekti predstavljati tudi finančni doprinos. In vem, a mladi te ideje imajo, le ne vem zakaj in koliko časa jih bodo še skrivali pod posteljo.

Mladi, ne oklevajte, bodite drzni in, če si želite nekam priti, če želite odpreti vrata, vsekakor pozvonite in opozorite nase!

Mateja