Zakaj neslane opazke nikoli ne bodo smešne

1403

V Sloveniji je žrtev fizičnega ali spolnega nasilja dobra petina žensk. Podatek je zastrašujoč. Vsaj meni se je zdelo tako sploh, ko pomislimo, da večina žensk tovrstnih dogodkov nikoli ne prijavi. Realna številka je zato na žalost še višja.

V tem letu sem tudi sama zbrala pogum, ustanovila portal Varna.si ter javno delila tudi svojo zgodbo. V resnici se mi na srečo ni zgodilo nič hujšega, vendar menim, da so v današnji družbi problem tudi manjša dejanja moških, ki jih ženske večkrat raje ignoriramo.

Vse ženske vemo o čem govorim, tiste neslane opazke, seksistične šale, malce preveč dotikanja, neprestani komentarji glede videza in ostalo in ko se temu s smehljanjem »izogibamo« v resnici ustvarjamo še večji problem. Sama sem ponosna na to, da jasno in glasno izražam svoje mnenje v tovrstnih situacijah in menim, da bi to morala storiti vsaka ženska, ki da nekaj nase.

Moja zgodba

Stara sem bila 13 let, ko sem se odpravila na zmenek s precej starejšim fantom, ki sem ga spoznala preko družbenih omrežij. Iskreno, sem ta spomin izbrisala in se ga spomnim le megleno saj sem očitno tako vklopila svoj obrambni mehanizem. Se pa izredno dobro spomnim, kako neprijetno sem se počutila, ko so se stvari začele dogajati, kako strah in sram me je bilo in šele, ko je želel nadaljevati, sem zbrala pogum in mu povedala, da želim domov. Zaklenil je avto. Že od majhnega pa sem bila samosvoj, glasen in trmast otrok, kar mi je v dani situaciji prišlo še kako prav. Začela sem kričati ter opletati na vse strani in četudi v bližini ni bilo nikogar se me je naveličal in odklenil avto. O tem ni izvedel nihče, niti besede.

Danes, 10 let od tedaj, je čas, da spregovorim, zato sem ustanovila portal Varna.si.

Portal se dotika treh glavnih področij:

V začetku se najbolj osredotočamo na fizično varnost v obliki spletne trgovine ter v bližnji prihodnosti tudi tečaja samoobrambe, kjer se lahko ženske naučijo kako se v nevarnih situacijah lahko obvarujejo tako pred neznanci kot tudi pred svojim partnerjem.

V sklopu psihične varnosti se trudimo izobraževati s pomočjo vsebin, ki jih objavljamo. Pomembno je, da si v napačnih razmerjih znamo odpreti oči in vzamemo stvari v svoje roke ter stremimo h zdravim in ljubečim odnosom.

Zadnja na spisku je finančna varnost, ki nam lahko nudi še največ. Da se naučimo ravnanja z denarjem, varčujemo in na ta način postanemo neodvisne kar pomeni, da se lahko v kateremkoli danem trenutku odselimo, zamenjamo službo ali odidemo iz škodljivega razmerja saj bomo na ta udarec finančno pripravljene.

V prihodnosti si želimo doseči predvsem to kar sem omenila že na začetku, odpraviti tako male kot tudi velike anomalije na tem področju. Tako kot torej niso primerne seksistične šale, tako ni običajno niti to, da se večkrat v primeru spolnega napada bolj sramuje žrtev, ki v večini primerov o dogodku niti ne spregovori na glas. Čas je, da ženske same poskrbimo za svojo varnost in Varna.si je zato sodoben portal, ki stremi k izobraževanju žensk na poti do neodvisnosti, varnosti in samozavesti.

Nela Tači, ustanoviteljica portala Varna.si