Obuti različna čevlja in oditi v javnost? Si upaš? Lahko tudi pomotoma …

1512

Priznam, prvič se je zgodilo pomotoma. Z možem sva eno nedeljo dopoldan hitela v wellness na sproščanje, da sem bila sprostitve res potrebna sva ugotovila, ko sva prišla v sosednji kraj. Stopila sem iz avta, slučajno pogledala svoje čevlje in se kar usedla nazaj na sedež. Ugotovila sem, da sem v svojem »bezljanju« pomotoma zagrabila en čevelj z ene in drug čevelj z druge police. Imam dva enaka modela mestnih supergic, čevljev, napol športnega obuvala (glej sliko).

V tistem trenutku nisem vedela ali naj se smejim ali kar usedem nazaj v avto in odpeljem domov, čeprav sva bila že pri wellness centru. V resnici sva se v naslednjem trenutku oba začela res smejati in ni bilo pogojev, da se odpeljeva nazaj domov. Po savnah pač ne bom hodila v čevljih, potem bom pa že nekako.

Bolj ko se je približeval konec dneva, bolj mi je bilo smešno, da bom morala ponovno vstopiti v dva različna čevlja. In oditi v njiju ven. To še ni bilo vse. Odločila sva se, da greva nekaj pojest. V gostilno. Jaz v pisanih čevljih. Čedalje manj mi je bilo nerodno in čedalje bolj sem se počutila – fino! Bila sem drugačna. Nekaj posebnega. Bilo mi je skrajno zabavno in ko sem kolegicam poslala fotografijo moje obutve je bilo zabavno tudi njim. Od tistega dne naprej sicer rajši pospravim vsak par teh čevljev na čisto svoj konec predsobe. Mi je pa nekaj dni kasneje sodelavka omenila, da to ni tako čudna stvar in da nekateri celo namenoma obuvajo dva napačna čevlja. Hm.

Radovednost me je gnala naprej in začela sem brskati po spletu in ugotovila, da celo obstaja svetovni dan dveh različnih čevljev! Juhu!!! Še bom lahko hodila pisana po svetu.

Dr. Arlene Kaiser je ustanoviteljica nacionalnega dneva dveh različnih čevljev. Kot pravi, smo lahko 364 (letos 365) dni v svojih okvirjih, ujemajoči se obutvi, a 3. maj – to je ta super dan! – je čas, ko lahko stopimo iz »škatle« torej iz okvirjev. Ima pa ta dan tudi višji namen, ne le to, da se gremo »klovne«. Njen namen ustanovitve tega dne je, da prepoznavamo in praznujemo raznolikost. Meni namreč, da preprosto dejanje, kot je nošenje dveh različnih čevljev, dejanje individualnosti. S tem pozitivnim tveganjem dokazujemo svojo pripravljenost biti drugačni, hkrati pa tudi to, da spoštujemo, da so v našem življenju ljudje edinstveni.

Je pa tako, da se ljudje odločajo za različne izvedbe. Lahko je nošenje dveh različnih čevljev tako prijetna in enostavna, kot je bila moja – dva ista modela  v različnih barvah – ali pa grozna, kot je, če se odločite, da boste 3. maja (ali še kdaj) obuli na eno nogo škorenj, na drugo pa natikač. Kakorkoli se boste odločiti, to narediti s ponosom! 🙂

Mateja