Mesec marec … dan žena, dan mučenikov, materinski dan

2524

No pa začnimo, bi rekel legendarni Hugo! 🙂 Ja, tale marec zna biti nekako kot mesec december, ko prihajajo dobri »možje« s palico in vrečkami daril. Ko skoraj vsak pričakuje, da bo prejel goro vrednih daril, vsi so v nekem pričakovanju tega marca. Tudi v tem mesecu vidim in slišim, kako se nekateri pogovarjajo okoli 8. marca, 10. marca (malo manj) in 25. Marca kaj kupiti puncam, ženam, mamam … No, 10. marca, na dan mučenikov, se vsaj zaenkrat še ne dela taka drama. No, ja mogoče možje niste dovolj pridni, da bi kaj dobili. 🙂 Malo za šalo, malo zares.

Pa začnimo z dnevom žene. Originalno je to celo dan delovnih žena, enakopravnost in dosežki žensk. Juhej za nas, drage moje dame, imamo svoj praznik pa vendarle se sprašujem ali smo res vredne, da nas moški bolj spoštujejo »samo osmega marca«? Neeeeee. Vredne smo veliko več! Vsak dan bi nas morali spoštovati, ljubiti, po rokah nositi. Kaj vse žensko telo realno premore: nosi otroka 9 mesecev pod srcem, rodi, premore različne takšne in drugačne udarce … Cenimo se! Drage moje, res cenimo se vsak dan. In s tem pokažimo tudi moškim, da smo vredne tega vsak dan, ne le osmega marca (ni pri vseh tako, seveda ne, vendar je dovolj primerov, da se lahko o tem piše). In ja, dragi fantje, možje na dan žena ne rabite kupovati cvetja in čokoladic. Podajte nam roko in podarite objem svojim ženskam ter jim iskreno čestitajte za to kar so.

10. marec … oooo, poglej, tudi naši dragi moški imajo svoj praznik. Pa vseeno, okoli tega dneva ni veliko debate, da bi se moškim izkazovalo veliko pozornost na ta dan. Zakaj je temu tako v resnici ne vem, ampak morate vedeti, da vas tudi ženske spoštujemo, pa čeprav vsaka na svoj način. Ampak priznam, da brez vas enostavno ne gre, tako kot tudi brez nas ne gre. Čeprav smo včasih jezne na vas, da bi vas najraje »pojedle«, se zavedamo, da ste pomemben del v naših življenjih in skupaj sta dva na koncu eno.

In ne nazadnje – 25. marec, materinski dan. No, tukaj pa zna biti za nekoga precej boleča tema, oziroma že sam izrek in napis materinski dan. Zavedam se, da nekateri žal nimate več svoje mame, nekateri sploh niste nikoli poznali prave svoje mame … žal mi je za to. Ne znam si predstavljati življenja brez moje mami, pa seveda tudi brez očeta ne. Vem pa kako je hudo, ker je moja mami ostala brez svoje prave mame. Ta jo je zapustila že kot dojenčka, ja tudi taki primeri so, žal. mame, ki zavržejo svoje otroke in mame, ki so žal pokojne. Boli. Zato znamo tisti, ki imamo svojo pravo mamo, njo bolje ceniti, sploh če poznamo take zgodbe. Si sploh predstavljate, kakšen zaklad imamo? Upam, da ja. Ker ne morem mimo primerov, ko se nekateri do svoje lastne mame obnašajo, kot da je največja smet na svetu. Ne poklonijo ji niti besede, če pa že je to s težavo. Nekateri jo celo pretepajo … Resno? Položiti roko na osebo, ki te je 9 mesecev nosila v sebi, rodila in vzgojila po svojih najboljših močeh je najbolj nizkotno dejanje. Skopljite si luknjo in se vanjo zakopljite. Takšni osebe nikoli in nikdar ne bodo spoštovali ženske. Pa saj, zakaj bi? Jaz sem moški, lahko vladam vsemu. Ma ja, niste nič več vredni kot ženske!

25. marca se otroci spomnimo, da bi bilo dobro kaj kupiti za naše drage mame. Neko pozornost, v šolah smo celo izdelovali za ta dan kakšne luštne voščilnice. Se mi zdi res lepo, ker vem kakšno veselje je, ko šolarček (ki še ne more služiti svojega denarja) prinese mami lastnoročno izdelano darilo. A mi odrasli, ki že služimo in več dojemamo kako je okoli tega … ja, nekateri kupimo tudi na ta dan. A za sebe vem, da če le lahko, svoji mami kupim kaj tudi takrat, ko ni materinski dan. Pa je lahko le sladoled, ki ga obožuje. Dovolj je, da vem, kaj zna mojo mami razveseliti. Najbolj pa so, verjemite mi, vse mame (in tudi očetje) tega sveta veseli, ko vidijo kako je njihov otrok srečen, da jim otroci poklonimo vsaj kakšno uro, če že ne gre več, na dan pogovora in objem. To je daril, ki jih osrečuje. Vsak dan. Ne se le na materinski dan spomniti, da je treba mami kaj podariti in jo objeti. Naredite to vsaj enkrat na teden, če drugače ne gre!

Za konec pa… Who run the world? Giiiiiirrrrls 🙂 Hahaha. Uživajte.

Larisa