V minulem letu sem si postavila cilj – prebrati 50 knjig

2315

Novo leto – nove zaobljube. Že razmišljate o letu 2016? Novo leto je idealen čas za pisanje drugačnih zgodb, zato sem si tudi sama v začetku leta 2015 zadala prav poseben cilj.

Bralna kultura v Sloveniji je na slabem glasu in za povrh vsega je ta glas s strani večine premalo slišan, da bi sploh lahko služil za izboljšanje. Leto dni nazaj sem se zato odločila, da po svojih najboljših močeh prispevam delček k promociji branja in izpostavljanju dobrih knjig. Dokazati in pokazati, da obstajajo dobre knjige in da za vsakega bralca na tem svetu obstaja najljubša knjiga, če jo le išče, je velik izziv. Poleg tega seveda zelo rada berem in verjamem, da so knjige preprosto zakon.

books-1035087_1280V letu 2015 sem si postavila knjižni cilj – prebrati 50 knjig. To je približno ena prebrana knjiga na teden. Velik izziv, ki mi je vršil prijeten pritisk celo leto. Ves čas sem vedela, kateri teden v letu je. Tudi vsakodnevne navade sem večkrat podrejala in prirejala branju knjig, ampak nikoli s prisilo in muko.

Kot problem tehnične narave se je tekom leta izkazalo dejstvo, da ti debelejše in zahtevnejše knjige logično vzamejo dosti več časa za branje, kot zgolj en teden. Knjig sicer ne ocenjujem po debelini. Ravno nasprotno, moje najljubše zbirke obsegajo tudi po tisoč strani na posamezno knjigo. Zaradi omenjenega dejstva se je proti koncu poletja začel kazati “minus” v moji beležki. Vztrajala sem, da je cilj prebrana knjiga in da ena knjiga, tudi če ima 700 strani, še vedno šteje za zgolj eno.

BOOKSZ rahlo žalostjo sporočam, da mi cilj v celoti ni uspel. Prebrala sem 47 knjig. Za marsikoga je to majhna številka, za marsikoga velika. Najpomembnejše je to, da je zame to vsekakor napredek v primerjavi s prejšnjimi leti, ko sem na leto prebrala okrog 20 knjig.

Novoletna zaobljuba je sicer ena boljših stvari v preteklem letu. Knjige so mi večkrat odgovorile na vprašanja. Name imajo vpliv in posebno moč. Učijo me, kako razumeti svet, ko mislim, da to ni več mogoče. Ponujajo vstopnico za pobeg v druge svetove in drugačne glave. Tudi pomagajo. Ko jih prebiram mi, kot najboljše prijateljice, povedo točno to, kar rabim. Ker nekako vedo, kako se počutim, o čem razmišljam, kaj se mi plete po glavi, kaj me skrbi. Včasih mi podajo odgovore, ki jih potrebujem. Odgovore, ki jih sicer nekje globoko v sebi poznam, ampak jih ne znam spraviti v pravo obliko in jim dati veljave. Verjamem jim pa, ko jih preberem, ker jih slišim izpod peres različnih pisateljev, različnih narodnosti, ver, zapisane v različnih časovnih obdobjih, črno na belem, kot da bi bile namenjene prav meni. Neizmerno sem hvaležna za te nasvete, prebrane vrstice in vsakomur želim, da v knjigah najde svoje odgovore in svoj prostor. Mogoče se zapisano sliši precej patetično, ampak iskreno verjamem, da imajo knjige čudežni učinek.

back-to-school-932992_1280Zadajte si letos drugačne cilje in naj bodo v povezavi s knjigami. Ni potrebno, da so ekstremni, naj bodo drugačni od vaših siceršnjih navad. In če potrebujete bralni predlog ali nasvet LE na dan z besedo!

Pri mojem izboru knjig so skozi prvo sito prišle zgolj knjige, za katere menim, da so odlično napisane, t.i. klasiki, ki bi jih moral prebrati vsak. Prebirala sem domače in tuje klasike, tiste, s katerimi se srečujemo v srednjih šolah, pa si zaslužijo dodatno branje v kasnejših letih, ko na stvari gledamo drugače. Prebirala sem tudi knjige, ki so trenutno aktualne, odmevne, tiste, ki odpirajo nova vprašanja in prikazujejo drugačne poglede, pa tudi tiste, ki so prejele različne nagrade ali bile nominirane zanje. Predvsem pa se mi je zdelo pomembno, da preberem vsaj ducat slovenskih knjig, ker si dobri slovenski avtorji prav tako zaslužijo pozornost. Nekateri avtorji na seznamu se ponavljajo, to pa zato, ker si na začetku leta nisem napisala celotnega seznama, ki bi se ga potem dejansko držala, ampak sam ga krojila sproti, glede na počutje, priporočila drugih bralcev, ali obisk lokalne knjižice oziroma zadovoljstvo ob že prej prebranih vrsticah.

Seznam prebranih knjig:

 1. Nadomestne volitve – J. K. Rowling
 2. Otok pod morjem – Isabel Allende
 3. Divja – Cheryl Strayed
 4. Kradljivka knjig – Markus Zusak
 5. Hiša Marije Pomočnice – Ivan Cankar
 6. Let nad Kukavičjim gnezdom – Ken Kesey
 7. Ženska v Berlinu – anonimna
 8. Pravilo štirih – Ian Caldwell, Dustin Thomason
 9. Doberdob – Prežihov Voranc
 10. Martin Kačur – Ivan Cankar
 11. Sedem minut čez polnoč – Patrick Ness
 12. HHhH – Laurent Binet
 13. Visoška kronika – Ivan Tavčar
 14. Butalci – Fran Milčinski
 15. Čudo – R. J. Palacio
 16. Zbogom orožje – Ernest Hemingway
 17. Ne ubijaj slavca – Harper Lee
 18. Vevericam nič ne uide – Nejc Gazvoda
 19. Prva oseba množine – Cameron West
 20. To noč sem jo videl – Drago Jančar
 21. Hlapec Jernej in njegova pravica – Ivan Cankar
 22. Nočni vlak v Lizbono – Pascal Mercier
 23. Podivjana celina – Keith Lowe
 24. Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil – Jonas Jonasson
 25. Kronika pozabljanja – Sebastjan Pregelj
 26. Pridni sinko – Pascal Bruckner
 27. Starec in morje – Ernest Hemingway
 28. Slika Doriana Graya – Oscar Wilde
 29. Trpljenje mladega Wertherja – Johann Wolfgang von Goethe
 30. Noč v Lizboni – Erich Maria Remarque
 31. Sreča na upanje – Marcel Franck
 32. Najbolj modre oči – Tomi Morrison
 33. Opoldne nekega dne – Vinko Möderndorfer
 34. Gverilci – Polona Glavan
 35. Napev o lakoti – J. M. G. Le Clezio
 36. Maj, november – Drago Jančar
 37. Mladoporočenca z ulice Rossetti – Fulvio Tomizza
 38. Domov – Tomi Morrison
 39. Nekropola – Boris Pahor
 40. Tujec – Albert Camus
 41. Hotel Dubrovnik – Žarko Petan
 42. Ubežni delci – Anne Michaels
 43. Česar ne moreš povedati frizerki – Agata Tomažič
 44. Otroštvo – Miha Mazzini
 45. Eleanor & Park – Rainbow Rowell
 46. Ljubeznivec – Julia Franc
 47. Krasni novi svet – Aldous Huxley

Srečno 2016 in na branje.

Tjaša Šuligoj