Si zapravljivka ali znaš v trgovini reči ne?

1550

Si predstavljaš, da greš v trgovino samo po kruh in se iz nje vrneš – samo s kruhom? Iskreno priznam, da si sama to težko predstavljam. Obvezno moram kupiti še nekaj, kar sem mimogrede videla na polici, ker res nujno to potrebujem. Četudi ne. Priznati moram, da si nisem predstavljala, da je to mogoče, sploh, ker mi je pri tem moj mož precej podoben, dokler nisem spoznala Ane. Tokrat ne gre za izmišljeno osebo, ampak za osebo, ki me je že pred meseci navdušila s svojo knjigo Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, katere posledica je bila, da sem prvič v življenju začela varčevati. Uspešno!

Še bolj pa me je navdušila, ko sem obiskala njeno prvo delavnico in kjer je povedala naslednjo zgodbo: »Ko grem v trgovino grem naravnost do kruha, vzamem samo tisto po kar sem se namenila, plačam in odidem. Prodajalke mi ne ponujajo več dodatni izdelkov, saj vedo, da jih ne bom vzela.« Nekako tako je šlo. Bistvo je jasno, kajne?

Ana je namreč specialistka za osebni proračun in svoje znanje zelo dobro prenaša naprej. Ne samo to, njeni nasveti so tako življenjski, da ne poznam človeka, ki je ne bi razumel, ko razlaga o tem, kako se lotiti urejanja osebnih financ, predvsem obvladovanja stroškov in kako poskrbeti, da najprej daste sebi tisto, kar ste si zaslužili (Ja, sebi in ne državi, elektro podjetju, za ogrevanje … Zase!). Nemogoče? Je mogoče!

Si že kdaj nekaj kupila in to obžalovala?

»Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste nekaj kupili, potem pa nakup čez dan ali dva obžalovali? Ali pa vam je postalo žal že v trenutku, ko ste stopili iz trgovine? Jaz priznam, da se mi je v preteklosti to kar nekajkrat zgodilo. Izkusila sem celo, kaj pomeni obžalovati nakup takoj po tistem, ko sem ga plačal. Praktično še v trgovini. Grozno!« problem veliko žensk in moških opiše Ana Vezovišek. Razlog zakaj je temu tako najde v tem, da prodajalki ne znamo reči ne in se hkrati ne znamo vprašati, ali res kupujemo nekaj, kar nam bo prišlo prav in zaradi česar bomo srečnejši.

Ana nam je zastavila nekaj trditev:

  • Če bi več zaslužil, bi bilo čisto drugače.
  • Verjamem v dobro in se mi zato ne more nič zgoditi.
  • Denar pokvari ljudi.
  • Dovolj zaslužim in se mi ni treba ukvarjati s tem kam gre denar.
  • Družinske finance moramo imeti ločene.

Ste se našli v kateri od teh trditev? Morda celo v večih? »Prav takšna prepričanja so običajno razlog, da smo (finančno) nesrečni,« opozarja sogovornica. Poprosila sem jo, če nam razkrije, kaj je bistveno, če želimo spraviti svoje osebne finance pod nadzor. Odgovor je presenetljivo enostaven: »Vse temelji na vodenju proračuna! To pomeni evidentiranju čisto vseh prihodkov in čisto vseh odhodkov. Čisto vsakega evra! Verjemi, človek se na to zelo hitro navadi. Samo začeti je treba,« pravi Ana.

Obvladovanje proračuna je kot obvladovanje kilogramov

Kako? Tako kot s ponovnoletnim hujšanjem. »Sama z velikim zanimanjem opazujem, kako se takoj po novem letu poveča obisk fitnesa in vodenih vadb. Rekla bi, da ima večina novih obiskovalcev pred seboj enoten glavni cilj – postati fit do poletja. Torej natančno vedo, kaj si želijo.« Podobno je z vodenjem osebnega proračuna, na začetku smo zagnani, nato pa ta zagnanost usiha. A kot pravi, če bomo vztrajali, se nam bo obrestovalo. Seveda samo to ne bo dovolj, a brez skrbi, Ana ima za vas še en nasvet. »Znanje je danes ena najbolj cenjenih dobrin. Še posebej to velja za znanje na področju upravljanja z osebnimi financami. Tovrstno znanje spada med izjemno redke dobrine.«

»Ko se enkrat ujamemo v krog čezmerne potrošnje, ne moremo kar tako, čez noč, stopiti iz njega,« opozarja Ana Vezovišek. Priznajmo si, za to je potrebna velika mera poguma in odločnosti in težko nam bo uspelo brez pomoči.

Kako se tega konkretneje lotiti, bo Ana razkrila na dogodku, ki ga pripravlja Zavod za finančno opismenjevanje Vem, da ne vem. Dogodek se imenuje Dan finančne pismenosti in bo že prihodnji teden v Ljubljani. Sama bom zagotovo tam, sej komaj čakam, da prisluhnem Aninim nasvetom, pa tudi nasvetom vseh drugih gostov. Greš z mano? J Več o dogodku si lahko prebereš TUKAJ.

Mateja

P. S. Naj ti zaupam nekaj več o Ani. Je specialistka za financiranje in osebni proračun, strokovnjakinja, ki je pomagala že mnogim Slovencem in Slovenkam, da so v red spravili svoje osebne finance. Vse o Ani, vključno z njeno osebno zgodbo, lahko prebereš TUKAJ.