Nasvet: Ali lahko prijateljuješ z bivšim?

2261

Zdravo!

Najprej en lep pozdrav in čestitke za vašo stran priznaj.si, je odlična. Prebrala sem že kar nekaj objav, nisem pa zasledila ničesar, kar bi bilo podobno mojemu razmišljanju, hkrati pa moji borbi z mislimi. Zato sprašujem vas, oziroma me zanima mnenje, in sicer …Kako je mogoče, da še vedno prijateljuješ s človekom s katerim si bil v močni vezi in se je po dveh letih končala, najprej kot prijatelj, nato pa po nekaj mesecih se to prelevi v seks prijateljstvo, ki te spet drži kakšen mesec. Potem pa se ti ta oseba tako upre, da z njim nočeš imeti več nič, pa te zopet prime in spusti. Dogajanja so v različnih obdobjih. Nikakor si ne morem oziroma si ne znam razložiti tega dogajanja v sebi. Vse skupaj ni niti najmanj prijetno. Sem v pričakovanju vaših odgovorov in v naprej lepa hvala. Srečno!

Vaša bralka

Če imaš tudi ti vprašanje za Matejo in Gašperja (vedno odgovarjata oba),
nam piši na urednistvo@priznaj.si!

GAŠPER PAMETUJE

Spoštovana bralka,
glede na opisano situacijo sklepam, da ste čustveno še vedno malo “zmedeni” in da se še niste povsem prepričali, kaj s takšnim odnosom sploh narediti. Trenutno obema ustreza oziroma na trenutke ne ustreza, da se dobivata in občasno tudi seksata. Verjetno si po koncu zveze, močne, kot jo opisujete, še vedno niste našli ustreznega partnerja, ki bi zadovoljil vaša pričakovanja in tudi vašo pozornost usmeril samo k sebi. Situacija, kot jo opisujete je značilna za veliko zvez, kajti na začetku si je pač težko priznati, da je vsega konec, in potem se še vedno prepričujete, da je bilo kljub temu v stari zvezi še kar v redu, da sta imela podobne želje, interese in podobno ter ne nazadnje vaju je družil skupen hobi – seks. Zato se nikakor ne želite posloviti od tega. Kljub temu vam vaši možgani na vsake toliko časa pošiljajo “streznitvene” signale, da bi bilo pa že dobro to stvar končati. Dejansko morate vaša čustva malo umiriti in jih pripraviti na novo zvezo. Se boste znali naslednjič kontrolirati, ko se boste dobili na kavi in bosta ostala samo prijatelja? To je zelo težko in se običajno ne obnese. Čustva so pač čustva in če smo bili z določeno osebo čustveno povezani se tega ne da skriti, nas pa to lahko samo bega in meša. Predlagal bi vam, da za določeno obdobje prekinete stike s svojim bivšim partnerjem in se posvetite sebi ter najdete odgovor na to, kaj si resnično želite v življenju. Če ste se že razšli v preteklosti s to osebo, verjetno za to dejanje obstajajo dovolj tehtni razlogi? Privoščite si kakšen kratek dopust, zbistrite si glavo ter se pripravite na novo zvezo. Ampak, to pa zahteva svoj čas.

Gašper

MATEJA MODRUJE

Draga bralka,
čustvena zmeda, bi na kratko opisala tvojo situacijo. A tega ne gre obsojati, saj se vsi kdaj znajdemo v situaciji, ko ne vemo kaj bi radi, kaj nam v določenem trenutku ustreza. Tvoja situacija sicer ni čisto primerljiva, a jaz bi vzporednice potegnila s pari, ki večkrat končajo zvezo in se spet vrnejo nazaj. Prepričana sem, da večina ljudi meni, da če greš enkrat narazen, pač nisi za skupaj. Ampak jaz se ne strinjam s tem. Nekateri ljudje nas v življenju tako močno pritegnejo, da se jim enostavno ne moremo upreti. Seveda pridejo obdobja streznitve, ko vemo, da v resnici ni zdravo, da se z njimi še zapletamo (zdravo za našo dušo!), ampak si ne moremo pomagati. Kot pravi moj mož, smo si nekateri enostavno usojeni 🙂 Čeprav v vajinem primeru nisem prepričana, da je to usoda – nikdar se ne ve! – bi bolj rekla, da je pri tebi pomanjkanje preizkušanja drugih priložnosti. Na tvojem mestu bi si vsekakor dala priložnost, pogledala na okrog in poskusila tudi s kakšno drugo zvezo, mogoče bo to le seks za eno noč, a vsaj videla boš kakšne možnosti obstajajo izven začaranega kroga v katerem si se znaša v zadnjih letih. Torej – pojdi v svet, preizkušaj druge opcije in če boš po vsem tem še imela občutek, da plavaš skozi obdobja, ko bi imela samo njega – se temu pač prepusti. Seveda pa se ob tem odpira tudi vprašanje, če je temu tvojemu moškemu to zadosti. Misliš, da te bo večno čakal? Če ja – bodi sebična, poskrbi zase, nato šele za druge. Če pa misliš, da ne bo večno čakal … pa bodi spet sebična, poskrbi zase – z njim ali brez njega. V vsakem primeru daj vedno sebe na prvo mesto. In pa, če ti trenutki, ko si sama povzročajo takšno zmedo, ne bodi sama. Klin se s klinom zbija in čeprav je pogosto tako, da najlažje prebolimo eno stvar, ko razčistimo pri sebi, pa to ne more veljati za vsakogar. Nekaterim je pač potrebna opora drugega človeka, da lahko pustijo preteklost za seboj. Torej – ne bodi sama, bodi v družbi, poišči si »nadomestek«, da boš lahko ugotovila, če je tisto, kar te vleče in odbija hkrati res pravo.

Mateja