Kaj bi počela, če bi postala finančno neodvisna?

1886

 

Vse pogosteje se srečujem s pojmom finančna neodvisnost. Danes me je presenetila izjava mlade mamice, ki si je zastavila, da bo stopila na samostojno podjetniško pot in med svojimi ambicijami je zapisala, da si želi postati FINANČNO NEODVISNA. Ta pojem mi ni tuj, mi je dobro poznan, saj se zadnjih nekaj tednov pogosto srečujem z njim, zato se mi zdi prav, da vam o tem zaupam nekaj več. To lahko najučinkoviteje naredim s pomočjo tistih, ki tudi mene učijo, da je to mogoče in predvsem kako. Mlada mamica si je danes v resnici zastavila čisto uresničljivo ambicijo, vse kar je potrebno je, da sledi svojim ciljem in upošteva nekaj enostavnih pravil.

Da bi vam čim bolj jasno predstavila katera so ta pravila, sem za pomoč poprosila strokovnjakinjo za osebne finance Natašo Kozlevčar. Kdo je Nataša vam razkrivam čisto na koncu, prej pa bi vas rada popeljala skozi njene nasvete, ki so – mimogrede – realni.

Pozabite na loto! Treba ga bo zaslužiti …

freedom-1886402_1280Bodimo iskreni, denar nam ne bo padel z neba, vsaj večini ne. Pozabite na loto. Vsaka se ne bo poročila s tajkunom ali princem na belem konju, prav tako tvoja bodoča punca skoraj zagotovo nima očeta, ki vaju bo živel do konca življenja. Treba bo poskrbeti zase in za finančno neodvisnost. Kako? Hja, z ustreznim kupčkanjem denarja – varčevanjem.

Preverimo kaj Nataša pravi o tem, kako začeti varčevati. »Odvisno je od tvojega cilja. Če imaš za cilj finančno varnost, bi ti svetovala, da dajaj na stran vsaj 10 odstotkov svoje plače za svojo lepšo prihodnost v tretjem življenjskem obdobju. Če imaš za cilj svojo finančno neodvisnost, pa mnogo več od tega.« Enostavno, kajne? No, ni, priznam, ampak poglejmo korak dalje. Zaupala nam je, kako do tega dejansko lahko pridemo.

Kako se sploh lotiti varčevanja? Nataša pravi, da so pomembni cilji, tudi tukaj. Če želimo imeti čez 30 let 1.500 evrov realne pokojnine, izračunamo koliko ob določeni donosnosti moramo danes varčevati. A pozor, to ne pomeni varčevanje v nogavici ali predalu … »Najbolje je, če varčujete v produktih, ki jih razumete in nimajo visokih stroškov, saj ti pojedo večino donosov. To je znano predvsem pri naložbenih življenjskih zavarovanjih. Produkti morajo obetati realno donosnost vsaj 5 odstotkov na dolgi rok (upoštevajoč davke in inflacijo). Rdeč alarm naj vam zasveti, če gre za najbolj prodajan produkt in če varčevanje obljublja več kot 15-odstotno donosnost v povprečju na leto: če govorimo, da ne stavimo vse na enega konja, v tem primeru takih donosov ni mogoče doseči. Staviti vse na en naložbeni razred pa je izredno tvegano, zato tega ne priporočam.«

Moram priznati, da mi je najbolj všeč njena izjava, da višina plače ni tista, ki je ključna. Jaz ob tem razumem, da lahko prav vsak postane finančno neodvisen, seveda pa je odvisno na kakšen življenjski slog se pripravljaš. »Vsakdo si misli, ko bom imel 1.500 € plače, bo pa bolje in ko se to zgodi, največkrat spremeni življenjski stil, kar pomeni višje življenjske stroške. In potem reče, ko bom imel 2.000 € bo pa res bolje in tako naprej. Znano je, da več kot imaš, več si privoščiš. Namesto, da bi del sredstev namenil za dolgoročna varčevanja, največkrat zapravimo vse,« še dodaja osebna finančna svetovalka.

Torej, treba se je odločiti, bomo finančno neodvisni ali bomo živeli ta trenutek popolnoma razsipno in čez 20, 30, 40 let životarili. Kruta realnost.

Začetek leta je kot nalašč za nove cilje, ampak naj ne bodo spet cilji, kot so običajno, pač pa se posvetimo tokrat svoji lepši prihodnosti. Naj bo letošnje leto številka 1, drugo leto 2, tretje 3 … ko odštevamo koliko let nas še loči do finančne neodvisnosti.

Če bi želeli z Natašo pokramljati tudi v živo, vam lahko zaupam še, da jo boste lahko spoznali v četrtek, 19. januarja 2017 v Ljubljani. Na prav posebnem dogodku Dnevu finančne pismenosti, ki je namenjen prav vsakomur, bo zaupala, kako se sama približuje svoji finančni neodvisnosti, ki jo bo dočakala pri 47-ih letih. Mene je že navdušila, zato te vabim, da navduši tudi tebe! Več o dogodku preveri TUKAJ.

Mateja

P. S. Sem obljubila, da vam razkrijem kdo je pravzaprav Nataša, kajne? V prvi vrsti je avtorica nove knjige Neodvisna ženska z bičem. Fantastična knjiga, saj se spomnite, priporočala sem jo že za novoletna darila. Nataša ima za seboj skoraj deset let izkušenj in uspešnega svetovanja na področju finančnih naložb, zadnji dve leti pa je veliko svojega prostega časa posvetila tudi poučevanju strank o pravilni izbiri varčevanja in naložb. Danes, kot »zdravnica« za osebne finance, pomaga določiti strankine poglavitne cilje ter oblikovati pot do njih. A brez strankinega zaupanja ne gre. Finance naj bi bile posel za hladne in zadržane ljudi, a ona je topla in optimistična oseba. Stranke se ob njej počutijo kot bi jo poznale že vrsto let. Vživeti se zna v vsako situacijo in jo poskuša rešiti, če se le da. Je pa res, da vsega včasih ni mogoče več rešiti, zato vse, ki čutijo, da gredo po napačni poti, poziva, da si to čim prej priznajo in poiščejo pomoč.