Dobila me je z drugo!

4525

V rubriki Gašper pametuje, Mateja modruje, dodajamo tudi komentar terapevtke Lidije Bašič Jančar. 

Dobila me je z drugo! 
Sprašujem kolege, pa ne znajo odgovoriti na moje vprašanje, zato, ajde, poskusim še pri vama! Pred 14-imi dnevi me je punca dobila z drugo. Nisem se namenoma nastavljal, ampak zvečer sem bil z družbo zunaj v lokalu, kamor običajno ne zahajam, nisem pa vedel, da tja zahaja ona s frendicami. Da ne bom dolgovezil, tam sem se ne ravno trezen zapletel z eno bejbo, šla sva ven, se poljubljala. To je bilo pa tudi vse. Ampak, ko sem se s to bejbo vračal v lokal, je prišla moja in ponorela. Aja, držala sva se za roke, ko sva se vračala v lokal. Itak je naredila štalo, me nadrla, odvihrala ven in od takrat se mi ne javlja na telefon. Dva tedna že! Glejta, meni ni vseeno zanjo, rad jo imam, bil bi še z njo, ampak ne vem kako naj ji dopovem, da je bila to sam neumnost enega večera. Aja, da ne pozabim, skupaj sva dobro leto, živiva v istem kraju, poznava pa se že dlje časa. Hočem jo nazaj, res. Ampak nimam pojma kako?
Davor

Gašper pametuje

Spoštovani Davor,
varanje je obrt, ki ima svoja pravila! Vsakršno izkazovanje pozornosti v javnosti vas lahko slej ko prej drago stane. Slovenija je majhna, vsak skoraj pozna vsakogar, zato obstaja velika verjetnost, da se vam prej ali slej zalomi in vas kdo pri vaših dejanjih zaloti. Najhuje pa je, če je to vaša punca, če je to oseba, ki misli, da ste zanjo eden in edini, princ na belem konju, in v vas polaga vse upe na srečno prihodnost. In da, polomili ste ga in to močno! Kako se boste opravičili in ali bo vaša dama opravičilo sploh sprejela? Pri varanju so prizadeta čustva, najhuje pa je, da ste pri njej izgubili zaupanje in to je tisto, kar v vsaki zvezi največ šteje. Ali je šlo pri vas samo za neko nepotrebno avanturo, ker se še malo iščete in mislite, da ste še vedno lahko vetrocvetka, ali pa ste v zvezi močno nezadovoljni? Tega ne vem, ključno pa je, da si iskreno odgovorite na vprašanje, ali je bilo to res samo nespametno dejanje, ali se pač več ne vidite v svoji zvezi. Pri vas je potreben temeljit premislek in globok pogovor z vaš damo. Bodite iskreni! Če se več ne vidite v vaši zvezi, potem pa je najbolje, da jo takoj prekinete! Bo manj bolelo, oba! Pa zapomnite si, nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha!
Gašper

Mateja modruje

Dragi Davor,
če te ima rada, ti bo odpustila, pozabila težko. Tako to je. Sem pa prepričana, da moraš najprej ti dobro razčistiti, če si res želiš biti z njo – in samo njo – ali ne. Če nisi prepričan v to ali meniš, da je prekmalu za takšne odločitve, je boljše, da se še malo zabavaš, poskusiš naokrog, poljubiš še kakšno, skratka, se zdivjaš. Šele, ko boš vse to spravil iz sebe in se prepričal, da je ona res prava, jo pridobi nazaj. Če ima tudi ona o tebi mnenje, da si »the one« se bo vrnila, skupaj bosta morala preplezati nekaj negotovih trenutkov in situacij in preskočiti ovire, ki vama bodo odprle pot v skupno življenje. Ampak resnično, če nisi prepričan, da si se že znorel, da imaš dovolj in da ne boš po tistem spet zataval v kakšen drug objem, rajši tvojo sedanjo pusti, da si zaceli rane in ji ne vedno znova posipati soli nanjo. Predlagam pa, da ji, če se boš že sedaj vrnil k njej, obljubiš, da če se njej zgodi ta spodrsljaj, ga boš primoran razumeti, konec koncev si bil ti tisti, ki je začel, kajne? 🙂
Mateja

Odgovor terapevtke

Spoštovani Davor!
Najprej pohvala, da ste zbral pogum in o težavi spregovoril in tako rekoč poiskal pomoč, saj si predstavljam, kako težko je držati tako stisko v sebi. Zdaj pa k vaši težavi: ljudje imamo svobodno voljo, da počnemo, karkoli pač počnemo in se zato odločimo. Poleg svobodne volje pa seveda sodi zraven tudi odgovornost. Vi boste odgovornost za to, da ste šel ven iz odnosa, nekako moral sprejeti. Torej, najprej sam pri sebi tako, da si poskušate odgovoriti: kaj me je gnalo, da sem poiskal nek stik drugje, čeprav imam razmerje? Koliko bližine sem čutil do partnerke? Kako sem se v razmerju počuti? Zakaj o svojem počutju z njo nisem pregovoril? Zakaj sem bil pripravljen razmerje, ki sva ga imela, tako hitro zamenjati?
Z dekletom sta skupaj dobro leto dni. V tem času se je že, predvidevam, zgodilo neko zbližanje, bližina, intima, prijateljstvo. Kaj vam to pomeni? Kako ste se vi znašel v vsem tem? Verjamem, da so bila določena čustva, ki ste jih v razmerju čutil, tudi težka, pa niste znal o njih spregovoriti: npr. strah pred tem, da ne boste nikoli več imel svobode, morda včasih tudi jeza na situacijo, morda hrepenenje po nečem, kar nimate kot samski moški več, sram pred drugimi, da ste že kar v resnem razmerju… Ne vem, kaj vse, vendar karkoli je bilo, je seveda popolnoma normalno. Kar je nujno, je govoriti o teh stvareh, saj drugače postane v odnosu nevzdržno in se zato poslužimo izhoda: v vašem primeru skoka čez plot. Pomembno se je tudi zavedati vzorcev, ki ste jih prinesel iz svoje primarne družine: kakšno razmerje sta imela oče in mama, kakšen odnos ste imel in imate vi z očetom, kaj je pri vas doma pomenil odnos in bližina. To pa je že stvar resnega dela na sebi.
Druga odgovornost, o kateri smo začeli govoriti, pa je odgovornost do svojega dekleta. Seveda je prizadeta in jo izdaja ter zamenjanost boli. Sedaj je na vas, da to popravite. Zato boste verjetno potreboval kar veliko truda, vendar ni nemogoče. Ta trud se imenuje ISKRENOST. Ko boste dovolj iskren do sebe in do dekleta, bo tudi ona morda pripravljena graditi razmerje že naprej.
In seveda še to: nič se ne zgodi brez razloga. To je velika šola za vas in za vajin odnos, ki lahko prinese nekaj veliko lepšega. Za vas, da boste bolj poznal sebe, svoje reakcije in vedenja ter za odnos, ki se bo res lahko začel graditi: na iskrenosti, zaupanju, prijateljstvu in ljubezni. Srečno!
Lidija Bašič Jančar, Zakonska in družinska terapevtka, Študijsko-raziskovalni center za družino